17. december
25 ÅRS JUBILÆUM I EDR SKANDERBORG
Torsdag 17/12 fejrede afdelingen sit 25 års jubilæum med en julefrokost på restaurant Sørens Spisehus i Skanderborg. I sin jubilæumstale sagde formanden, OZ8CTH Peter, flg.:
Hver torsdag efter fyraften mødes en flok mænd med radiobaciller i blodet. De hedder Bent, Vagn, Preben, Jens, Kaj, Niels, Kjeld, Ole, Søren, Egon, Lars, Knud Erik, Frank, Peter. Flere af dem hedder det samme. Ikke mindre end fem hedder Bent. Som navnene fortæller, at det er nogle år siden, at de blev døbt og konfirmeret.
Hver torsdag aften mødes de på Niels Ebbesen Skolen i Skanderborg. Det har de nu gjort igennem 25 år. Deres lokaler i sikringsrummet kalder de Ubåden. Der er ingen vinduer. Borde, skabe og hylder er spækket med radioer, instrumenter, værktøj, manual, kabler og reservedele, og som i en ubåd er pladsen trang og luften ofte stillestående. Men når mændene forsvinder ned i Ubåden, forsvinder hverdagen og dens problemer.
Det er her, mændene hver torsdag samles om den hobby, mange af dem fik smag for i drengeårene. Nu har de bedre tid og måske også bedre råd til de ting, de drømte om som unge. Det er her, at de præsenterer deres byggeprojekter og nyeste legetøj. Det er her, at de får testet og repareret deres elskede radioer. Det her, at de finder den stump, den idé eller den håndsrækning, de lige manglede. Det er her, at de fortæller om deres seneste DX trofæer og den evindelige kamp mod naboerne for at få en antenne på taget. Det er her, at de hører foredrag om alt fra impedanstilpasning, intermodulation og Arduino til Mozart i Prag, Niels på Safari i Sydafrika og Ole på besøg hos japanske radioamatører. Interesserne er mange og spænder vidt.
Da afdelingen startede for 25 år siden, havde den 26 medlemmer. I dag har vi 30 medlemmer. Alene i år har vi fået 6 nye medlemmer, så vi ligner en succes. Fagligheden er nemlig i top. Der er plads til alle. Hjælpsomheden er stor. Nye folk føler sig altid velkomne og bliver taget godt imod. Det er ægte ham spirit. Den kurs skal vi fastholde i det nye år.
I aften skåler vi for dem, der for 25 år siden fik ideen og satte ubåden i søen. Den har overlevet storme og uvejr og i høj grad vist sig sødygtig. Vi skåler også for mandskabet, der med deres energi og humør har holdt båden flydende igennem 25 år. Sidst, men ikke mindst skåler vi for konerne og kæresterne, der har støttet projektet og deres mænd. Så mine damer og herrer. Lad os udråbe tre gange hurra for UBÅDEN OZ7SKB. Den længe leve! Hurra, hurra, hurra!
(Foto: OZ1EDD og OZ8CTH)
26. november
Fra en almindelig klubaften den 26. november
Ud over den gode snak HAM & HAM imellem, så havde vi også en snak om mulige kommende aktiviteter i det nye år.
Vi besluttede at starte med en indledning til CW kurset allerede på den første mødeaften i 2016, nemlig 7. januar, hvor OZ4AAL Niels har ordet.
Vi besluttede også, at CW-kurset skal holdes på torsdage samtidig med klubaftener og vare 1 time. Vi møder ½ time før kl. 19.00 på de almindelige klubaftener og en time før kl. 18:30, når der er et foredrag på programmet. Det vil fremgå af kalenderen.
Men det kommer ikke i denne kalender, at du skal afsætte min. et kvarter dagligt til hjemmearbejde!!
Som allerede datosat og i kalenderen, så holder OZ4BM Bent 2 indlæg om, hvad der ligger bag de målepunkter, som kan ses i Sherwoods testskemaer og hvad de egentlig betyder. Husk at CW-kursister da skal møde kl. 18:30.
OZ7OX Ole arbejder med støjreduktion. En metode til at dæmpe støj ved at “køre den ind” i modfase. Spooky? Ikke når Ole har forklaret det for os. Men Ole vil være færdig med sit projekt inden, han vil præsentere det for os. Så dato afventer.
OZ2CBA Frank har tilbudt at fortælle om amatørradio og apparater i det hedengangne DDR.
(Er programsat til 11. februar. Se kalender.)
Som det kan læses længere nede under Arduino punktet, så skal der laves en projektaften, hvor vi kan vise hinanden, hvad vi arbejder med. Eller har lavet færdig!
OZ1LCG Ole foreslog et besøg hos OZ8X Harald for at høre og se en masse om DX og antenner. Der arbejdes videre med ideen.
“Der kommer jo også en generalforsamling.”, som Peter udtrykte det.
Et besøg på OZ7EX’s gamle arbejdsplads (Uni) er også i støbeskeen.
12. november
Opfølgning på Arduio workshoppen i Horsens
OZ1EDD Kaj bragte Arduino verdenen helt ned i harehøjde.
Vi fik fortalt, hvad Arduino er for en fisk. Og hvordan man kobler den til en pc og får proppet noget programkode ned i den.
Vi fik også at vide, at en sketch ikke har noget med skuespil at gøre, men at det er betegnelsen på et Arduino program.
Til slut viste Kaj med et par simple opstillinger hvordan man let kan manipulere/tilrette en sketch, blot man følger nogle simple regler.
Kaj foreslog, at vi kunne lave et fælles Arduino projekt i forbindelse med det kommende CW-kursus. Det kunne f.eks. være en iambic nøgle.
Der blev også lagt op til en projekt aften i det nye år, hvor vi kan vise vore Arduino (og andre) projekter frem.
5. november
Gleiwitz-senderen
1. september 1939 begyndte 2. verdenskrig med, at Tyskland angreb Polen. I dagene op til og især aftenen før blev iværksat skinmanøvrer, der skulle forestille polske angreb på Tyskland og dermed retfærdiggøre Tysklands angreb den 1. september.
OZ8CTH Peter fortalte om skinangrebet på Gleiwitz-senderen og også om selve senderens teknik.
Sendemasten, bygget af lærketræ i 1935, siges at være Europas højeste trætårn. 110m.
Peter fortalte levende om angrebet og dets udfald. Men selvfølgelig også en del om selve senderen.
Tysk kvalitet! OZ4BM Bent kunne straks afgøre at spolen på fotoet til højre måtte have et Q på over 1000. Perfekt i dimensionerne. Læg iøvrigt mærke til størrelsen set i forhold til personerne i baggrunden til venstre.
Peter kom også kort omkring nazisternes Volksempfänger og Radio Free Europa under den kolde krig.
Mon ikke Peter kan overtales til at fortælle mere om de to emner?
8. oktober 2015
OZ0APT Arnth fortalte engageret om sin Kenwood TS590s transceiver.
Arnth kunne berette, at TS590s havde fået en særdeles pæn test og omtale i QST maj 2011. Og at den også rangerer højt på Sherwoods testliste. En transceiver med meget gode filterdata.
Arnth bruger udelukkende sin transceiver til kontakt med dansktalende HAMs, men det har også givet QSOer til både US og Australien.
Spændende at høre om.
22. oktober 2015
QRP aften
En aften, hvor vi havde en lærerig og uformel snak om QRP står for og hvorfor egentlig beskæftige sig med sådan noget småtteri. Et argument er, at der arbejdes med lave spændinger og det giver en gode muligheder for rimelig risikofrie eksperimenter. Og så koster de faktisk kun 1,5 til 2 S-grader i forhold til en TX på 100w.
Lars viste sin CW QRP kuffert frem