2015 april – juni

30. april 2015

Horsens EDR har inviteret os og et par andre afdelinger til et samarbejde/fælles projekt omkring Arduino. OZ1EDD Kaj er vores kontakt.

Afdelingens lokaler bærer tydeligt præg af, at en større oprydning er i gang. Noget går direkte til genbrug og andet forsøges solgt eller foræret bort til interesserede. Bl.a. tager OZ8CTH og OZ1EDD til HAMDAY i Esbjerg den 9. maj og vil da tage noget grej med.

 

9. april

OZ4BM Bent fortalte på sin sædvanlige medrivende og kompetente måde om teorien bag monopol antenner. Om hvordan en enkelt tråd virker som antenne. Efter en konstatering af, at den medbragte laptop ikke kunne kobles på klubbens fremviser, blev bordet ”dækket” med kopier af diverse kurver over ohmske modstande, reaktanser og tab i fødekabler.

Bent og de mange kurver

Bent og de mange kurver (Foto OZ1EDD)

Svær og kompleks teori blev gjort jordnært med et glimt i øjet.

 

Godt at tavle og kridt kan bruges

Godt at tavle og kridt kan bruges (Foto OZ1EDD)

 

Vi fik alle en bedre forståelse af, hvad der egentlig sker, når strømme og spændinger ”skvulper” frem og tilbage i en tråd og danner elektromagnetisk stråling.

Links til de udleverede noter: OZ4BM 1OZ4BM 3OZ4BM 5OZ4BM 6

 

7. maj 2015

Vi nåede ikke at få liv i afdelingens gamle SM19 militærradio. Til gengæld fik vi en anden klassiker, den legendariske Siemens Funk 745 E 310 a, til at stråle i alle regnbuens farver og  tale tysk med klangfuld røst. Regnbuemodtageren (1962) er udelukkende bestykket med rør og dækker fra 14 kHz til 30 mHz. Den vejer 35 kg og tager 1 minut om at varme op.

Siemens Funk 745 E 310 a (foto OZ8CTH)

Siemens Funk 745 E 310 a (foto OZ8CTH)

Afdelingen har besluttet at sætte radioen til salg. Interesserede kan kontakte formanden via telefon eller mail.

OZ7OX Ole tilbød et foredrag om hvordan man rent mekanisk fremstiller coax-traps. Det vil blive gennemført efter sommerferien. Følg med i kalenderen.

OZ9MZ Jens foreslog at klubben får en Facebook side. Han vil stå for oprettelse.

21. maj 2015

I ord og billeder præsenterede OZ8CTH Peter sin Drake TR7, der vakte stor opsigt, da den blev lanceret i 1978.
Peter fortæller: “TR7 var Drakes første 100 procent transistoriserede HF-transceiver  og afløseren for den populære TR4C. Den satte en ny standard for amatørradio, kostede en herregård og blev et statussymbol. Længe efter at den sidste TR7 var produceret på fabrikken i Ohio, stod TR7 som det absolut ypperste, når det drejede sig om følsomhed, selektivitet og spejldæmpning.”

Peter og TR7 (Foto OZ1LCG)

Peter og TR7 (Foto OZ1LCG)

Klubbens medlemmer var imponeret over modtageren og den omfattende, eksemplariske service manual.